Po odstávce se dnes rozjel třetí blok dukovanské elektrárny

04.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 4. dubna (ČTK) - Po odstávce se dnes rozjel třetí reaktorový blok jaderné elektrárny v Dukovanech. Nyní se testuje fyzické spouštění, které podle plánu skončí v pondělí časně ráno. Poté začne energetické spouštění. Stoprocentního výkonu by měl reaktor dosáhnout za několik dnů. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Petr Spilka. Blok byl v odstávce kvůli výměně paliva a revizi zařízení od 28. února.

"Koncem letošního října bude asi na 25 dní třetí blok znovu odstaven souběžně se čtvrtým reaktorovým blokem," uvedl mluvčí. Druhou odstávku si vynutí revize a opravy zařízení společných pro oba uvedené bloky.

Podle Spilky není příliš obvyklé, aby opravy probíhaly na dvou blocích současně. V historii dukovanské elektrárny se to podle něj stane potřetí. "Je to příležitost pro uskutečnění oprav společných zařízení. V tomto případě k opravě rozvodů technické vody, která slouží k chlazení řady zařízení reaktorových bloků," dodal mluvčí.

Dukovanská elektrárna byla dosud největším dodavatelem elektřiny v Česku, letos by ji měl poprvé překonat mladší jihočeský Temelín. Na celkové tuzemské produkci elektrické energie se oba zdroje, které patří elektrárenské skupině ČEZ, podílejí více než 30 procenty. V minulém roce první jaderná elektrárna na území Česka vyrobila 13,995 miliardy kilowatthodin (kWh) elektřiny, pro letošek se plánuje 14,171 miliardy kWh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK