Maloobchodní tržby v únoru klesly o 2,1 pct, propad se zpomalil

06.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. dubna (ČTK) - Celkové maloobchodní tržby v únoru bez sezonního očištění meziročně klesly o 2,1 procenta. Pokles se tak proti lednu zpomalil, v lednu byly maloobchodní tržby podle revidovaných údajů meziročně nižší o 4,7 procenta. Za únorovým poklesem tržeb stál zejména propad prodeje nepotravinářského zboží a pohonných hmot, prodej motorových vozidel naproti tomu po 16 měsících poklesu poprvé vzrostl, oznámil dnes Český statistický úřad.

Po očištění o sezonní vlivy, kalendářní a pracovní dny se tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu v únoru snížily meziměsíčně reálně o 0,5 procenta a meziročně klesly o 2,9 procenta.

Sezonně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel se zvýšily meziměsíčně reálně o 0,2 procenta a meziročně klesly o 3,8 procenta. Neočištěné tržby se snížily meziročně o procento, v tom za opravy klesly o 10,7 procenta a za prodej motorových vozidel naopak o 0,7 procenta vzrostly. "Na prodej působily příznivě ceny, které se ve srovnání s únorem 2009 snížily o 7,6 procenta. Pokles oprav mohl souviset s omezením jízd osobních automobilů z důvodu nepříznivého počasí a vyšších cen pohonných hmot," uvedli statistici.

kri dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK