Analytici: Únorový růst vývozu i dovozu ukazuje na konec recese

06.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. dubna (ČTK) - Únorový růst českého vývozu i dovozuje ukazuje na definitivní konec ekonomické recese. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Únorový přebytek obchodní bilance 15,3 miliardy Kč je podle nich za tento měsíc nejvyšším v historii. Výraznou převahu exportu nad importem očekávají ekonomové i ve zbytku roku.

"Důležité je, že jak export, tak import rostly rychleji, než se očekávalo," komentoval data hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Vývoz meziročně stoupl o 11 procent, dovoz o 7,9 procenta. "Zdá se tedy, že statistika průmyslu, která indikuje solidní růst nových průmyslových zakázek ze zahraničí, se již odráží i v růstu exportu a importu. V ekonomice je tak znát lehké oživení tažené zahraniční poptávkou," dodal.

Zatímco vývoz již roste čtyři měsíce v řadě, dovoz roste teprve druhým měsícem, připomněl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Tempa růstu jsou podle něj výrazná. Ukazuje se, že ekonomika doma i v zahraničí ožila. "Recese je definitivně za námi. Prudký růst vývozu indikuje rostoucí zahraniční poptávku a růst dovozu signalizuje, že u nás buď ožila spotřeba, nebo investice, nebo oboje zároveň," podotkl.

"Dosud nikdy nedosáhl v únoru zahraniční obchod tak vysokého přebytku jako letos," upozornil analytik Patria Finance David Marek. Výrazně se podle něj zvýšil vývoz na Slovensko a do Německa, tedy zemí, které jsou nejdůležitějšími obchodními partnery České republiky. Raketově roste vývoz do Číny, nicméně objem exportu do této země stále dosahuje řádově nižšího objemu než například vývoz na Slovensko. Prim hraje vývoz strojů, dopravních prostředků a spotřebního zboží, poznamenal.

Únor dovršil celý jeden rok, v průběhu kterého se obchodní bilance meziročně nepřetržitě zlepšovala, doplnil analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Podle něj se trochu překvapivě stále citelně zlepšuje bilance u silničních vozidel. Spekulace, že konec šrotovného v Německu výrazně vývoz aut poznamená, se tak zatím nenaplňují, dodal.

Únorová čísla odpovídají vývoji na světových trzích, které se postupně zotavují, míní náměstek ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Milan Hovorka. Světový obchod by měl podle odhadů Světové obchodní organizace (WTO) vzrůst letos o 9,5 procenta. S oživováním světové ekonomiky roste poptávka zejména asijských zemí po americkém a evropském zboží. Evropským exportérům navíc pomohlo nedávné oslabení eura. Z tohoto vývoje těží i čeští exportéři, kteří jsou významnými subdodavateli pro evropské výrobce, uvedl ředitel Odboru ekonomických analýz MPO Jaroslav Vomastek.

"Očekáváme, že po zbytek první poloviny roku bude dovoz ještě za tempem vývozu zaostávat, ve druhé, a zejména v jeho závěru, by však mělo dojít k vyrovnávání temp," odhadl analytik České spořitelny Martin Lobotka. Obchodní bilance tak letos podle něj skončí v přebytku asi sto miliard korun. Pikora očekává, že za předpokladu mírného růstu cen komodit spojeného s oživením globální ekonomiky by měl přebytek za celý rok 2010 činit zhruba 190 miliard Kč. Zahraniční obchod zůstane nosným pilířem běžného účtu české platební bilance a zdrojem síly české koruny, uzavřel Mertlík.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK