Průzkum:Recese měla pro dvě třetiny firem také pozitivní důsledky

06.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. dubna (ČTK) - Překonávání ekonomických problémů spojených s hospodářskou recesí mělo pro 64 procent firem také své pozitivní důsledky. Ukázal to březnový průzkum Hospodářské komory ČR, v jehož rámci odpovědělo 558 podnikatelů a představitelů malých, středních i velkých firem.

Z kladných vlivů se nejvíce firem (28 procent) zmínilo o zefektivnění výroby či poskytování služeb. Eliminování skryté přezaměstnanosti uvedlo jako hlavní pozitivní účinek krize osm procent podniků, inovace a změnu portfolia výrobků či služeb sedm procent a nalezení nových trhů šest procent společností.

Na 36 procent firem neměla recese podle jejich vyjádření žádný kladný dopad. Zbylé firmy jmenovaly méně četné pozitivní důsledky ekonomické krize. Podniky mohly v odpovědi uvést pouze jeden hlavní pozitivní dopad.

"Krize nastartovala v mnoha podnicích ozdravné a očistné procesy a přinutila je hledat nové a netradiční postupy. Proto jsme se rozhodli v rámci našeho nového projektu Krizi navzdory najít, ocenit a medializovat ty malé a střední firmy, které nejúspěšněji dokázaly na ekonomickou recesi zareagovat,“ uvedl prezident komory Petr Kužel.

Expertní záštitu nad projektem převzala mezinárodní auditorská společnost PricewaterhouseCoopers (PwC). Nejlepší firmy vybere v červnu porota složená z expertů HK ČR, PwC, ostatních partnerů projektu a dalších významných hráčů z podnikatelského prostředí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK