Bohatí Řekové údajně přesouvají peníze do zahraničí

06.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. dubna (ČTK) - Dluhová krize v Řecku začíná nepříznivě ovlivňovat tamní banky, které zasáhla vlna výběrů peněz a jejich přesun na konta v zahraničí, případně v daňových rájích. Napsal to dnes britský list The Telegraph. Peníze podle deníku přesouvají bohatí jednotlivci a firmy, které mají z dosavadního vývoje obavy. Zpráva protiřečí tomu, co až dosud říkala Evropská centrální banka (ECB), analytici i bankovní zdroje v Řecku.

Statistická data z ECB dosud žádné takové riziko nenaznačovala, na žádné blížící se problémy neupozorňovali ani analytici či zdroje přímo v řeckých bankách, kterých se takřka denně na vývoj v Řecku dotazují agentury. ECB i zmíněné zdroje dosud tvrdily, že neexistují žádné jednoznačné důkazy, že z řeckých bank ve velkém odtékají peníze.

Britský list ale uvádí, že z řeckých bank mizí velké objemy peněz. Velcí vkladatelé se prý domáhají převodu finančních prostředků do mezinárodních bank, jako je britská HSBC či francouzská Société Générale. Obě banky mají v Řecku hustou pobočkovou síť, obecně je ale prý možné říct, že jednotlivci i podniky hledají útočiště ve velkých globálních bankách.

Právě HSBC a Société Générale podle The Telegraphu patří mezi banky, do kterých přišly nové peníze v řádu miliard eur. Noviny neuvádějí zdroj, z něhož čerpaly, avšak divize Private Banking spravující v HSBC finance bohaté klientele má podle listu práce nad hlavu. Peníze údajně přicházejí i do řeckých poboček dalších nadnárodních bank. Mluvčí HSBC však informace listu nepotvrdil.

The Telegraph zmiňuje čísla řecké centrální banky, podle nichž jen během února odešly z řeckých domácností a firem vklady za více než tři miliardy eur (přes 76 miliard Kč). V lednu byla situace ještě horší, odliv peněz se pohyboval kolem pěti miliard eur (asi 126,8 miliardy Kč). Peníze často putovaly do Švýcarska, Velké Británie a na Kypr, tvrdí list. Bohatí Řekové posílali peníze hlavně do Švýcarska, patrně i z daňových důvodů.

Nejnovější data nepotvrdila, že by existovaly jasné důkazy odlivu peněz z řeckých bank. Vklady v měnových finančních institucích denominované ve všech měnách a s výjimkou eurosystému se během února v Řecku vyšplhaly na 362,3 miliardy eur (asi 9,2 bilionu Kč). To byl nejvyšší objem od března 1998, kdy se tyto údaje začaly sledovat. Za leden srovnatelný údaj činí 353,1 miliardy eur.

Termínem eurosystém ECB rozumí evropský systém centrálních bank, který zahrnuje jak ECB, tak centrální banky v každé členské zemi eurozóny. Výrazné výkyvy v objemu vkladů jsou mezi jednotlivými měsíci běžné, například loni mezi červnem a červencem objem vkladů klesl skoro o deset miliard eur. Bankéři i analytici ale ještě v únoru tvrdili, že i když se o přesunech peněz v bohatších kruzích spekuluje, oni sami prý žádný trvalejší a prokazatelný odliv peněz nezaregistrovali.

Přestože riziko odchodu Řecka z eurozóny pokládá za reálné jen málokdo, obavy z dalšího vývoje v Řecku má řada investorů. To se projevuje hlavně v poklesu kurzu eura vůči hlavním světovým měnám. Nervozita je znát i na řeckém akciovém trhu, kde klesají akcie bank. Od začátku roku ztratily asi 15 procent hodnoty a jen během dneška ztrácely asi 1,9 procenta, zatímco v jiných zemích akcie bank letos vytrvale rostou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK