Liberecká stavební firma Eurostav je v insolvenčním řízení

06.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 6. dubna (ČTK) - Liberecký soud dnes zahájil insolvenční řízení s libereckou stavební společností Eurostav. ČTK to dnes zjistila v insolvenčním rejstříku na www.justice.cz. Návrh podali sami vlastníci kvůli předlužení. Věřitelům firma dluží 85,7 milionu korun, které není schopna splácet. V lednu a únoru nedostali zaplaceno ani zaměstnanci, uvádí se v insolvenčním návrhu.

Za hlavní důvod špatné ekonomické situace považuje jednatel společnosti Jiří Fürst krizi a její dopady na stavebnictví a špatnou platební morálku investorů. Firma má pohledávky za 57 milionů korun. V současné době dokončuje jen zahájené stavby a snaží se pohledávky vymoci.

Eurostav dnes zároveň podal návrh na zahájení insolvenčního řízení ve firmě Thano, pro kterou stavěl bytové domy v rámci projektu Vilapark Horská. Thano mu za ně dluží přes 11,5 milionu korun. Také ve firmě Thano proto dnes soud zahájil insolvenční řízení.

Ještě v roce 2007 zaměstnával Eurostav přes 80 pracovníků a uskutečnil zakázky za 344 milionu korun. Hospodaření firmy skončilo více než pětimilionovým ziskem. Novější informace o hospodaření firmy nejsou v obchodním rejstříku k dispozici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK