EIA snížila výhled růstu poptávky po ropě na letošní rok

06.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 6. dubna (ČTK) - Úřad pro energetické informace (EIA) při ministerstvu energetiky USA snížil odhad růstu globální poptávky po ropě pro letošní rok o 10.000 barelů denně. Úřad nyní očekává, že poptávka stoupne o 1,46 milionu barelů denně na 85,5 milionu barelů denně.

Odhad Američanů je mezi odhady Mezinárodní agentury pro energii (IEA) a odhadem ropného kartelu OPEC. IEA čeká letos poptávku 86,57 milionu barelů denně a OPEC 85,24 milionu barelů.

Úřad dodal, že očekává letos v létě zvýšení spotřeby benzinu v USA pouze o půl procenta na 9,164 milionu barelů. Ekonomika sice oživuje, což by mělo zvýšit výdaje spotřebitelů, avšak ceny benzinu zřejmě v létě porostou, což přiměje některé spotřebitele omezit cesty autem.

EIA rovněž zvýšila odhad produkce ropy zemí, které nejsou členy ropného kartelu OPEC, o 50.000 barelů denně. Země mimo OPEC mají letos vytěžit v průměru 50,88 milionu barelů ropy denně, o 600.000 barelů více než loni.

Vyšší má být letos i těžba plynu ve Spojených státech. Podle nejnovějšího odhadu stoupne letos těžba o 0,7 procenta, ještě v březnu přitom EIA čekala pokles o 2,7 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK