Produkce zemního plynu letos v USA vzroste o 0,7 procenta

06.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. dubna (ČTK) - Produkce zemního plynu ve Spojených státech letos neklesne o 2,7 procenta, jak ministerstvo energetiky předpovídalo v březnu, ale zvýší se o 0,7 procenta. Uvedl to dnes úřad energetických informací EIA, který pod ministerstvo spadá. Ve vylepšené předpovědi se odráží počty vrtných souprav, které začaly za poslední měsíc pracovat.

EIA na letošní rok také předpovídá vyšší spotřebu plynu kvůli tvrdému zimnímu počasí na začátku roku a nárůstu průmyslové spotřeby. Podle poslední prognózy se poptávka zvýší o 1,9 procenta na 63,8 miliardy krychlových stop (1,8 miliardy m3); loni dosáhla 62,59 miliardy kubických stop.

Na příští rok ale EIA očekává pokles tržní produkce plynu o 1,2 procenta na 60,12 miliardy krychlových stop. Proti březnové předpovědi je ale poslední odhad stále vyšší o 1,3 procenta.

U spotřeby v příštím roce očekává úřad pokles o mírných 0,6 procenta, protože by se počasí mohlo vrátit na běžnou úroveň. EIA stále předpokládá, že hospodářské oživení zvýší v příštím roce využití zemního plynu o 1,7 procenta.

Ceny plynu podle EIA zůstanou po několik měsíců nízké. Udrží je tam silná produkce a sezonní mezera v poptávce po tepelné energii.

EIA se ve své prognóze věnoval i světovému trhu s ropou. Odhad růstu globální poptávky pro letošní rok úřad snížil o 10.000 barelů za den. EIA nyní očekává, že poptávka stoupne o 1,46 milionu barelů denně na 85,5 milionu barelů denně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK