HN: Obce zřejmě nebudou moci spolurozhodovat o videoterminálech

07.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Obce zřejmě nebudou mít možnost spolurozhodovat o umístění videoterminálů. Rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny před rozhodujícím hlasováním doporučil, aby poslanci tuto kompetenci starostům nedali. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny. Podle listu pochází pozměňovací návrh od poslanců za ODS. Sněmovna bude o novele a navržených změnách rozhodovat příští týden.

Elektronické automaty, na kterých lze prohrát mnohonásobně více peněz než na mechanických, dosud povoluje výhradně ministerstvo financí. Nový zákon z dílny ČSSD měl dát městům šanci zapojit se do povolovacího řízení, a tak říci, jestli terminál chtějí nebo ne.

Před konečným třetím čtením však do zákona poslanci z rozpočtového výboru vnesli pozměňovací návrh, v němž se doslova píše, že obec, na jejímž místě má být loterie nebo hra provozována, "není účastníkem řízení o vydání povolení". Návrh se týká rulety a videoterminálů. Obcím by zůstaly pravomoci jen nad tombolami a mechanickými automaty. "Tak potom ten zákon ztrácí svoji cenu," řekla primátorka Chomutova Ivana Řápková.

V návrhu se počítá s vyhláškou, podle které mají obce jedinou možnost - zakázat na svém území hazard úplně.

Podle informací HN návrh předložili poslanci ODS. Veřejně ho podporuje například místopředseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS). "Je to administrativně náročný proces, který by obce zatížil," odůvodnil, proč nemají být města účastníky úředního řízení.

Videoterminály jsou nebezpečné v tom, že se na nich nehraje o desetikoruny, ale o tisíce. Jsou napojeny na centrální počítač, který řídí výhry a prohry. Nejvíce jich mají společnosti Sazka, Synot a El Rancho.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK