HN: ČEZ objednaly pro prunéřovskou elektrárnu kotle za miliardy

07.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Modernizace elektrárny Prunéřov, proti níž protestují ekologičtí aktivisté a Strana zelených, se připravuje i přesto, že nemá schválenou studii vlivů na životní protředí (EIA). Ačkoliv bez této studie se stavět nedá, ČEZ už si na elektrárnu objednaly technologie v hodnotě několika miliard korun. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN). Ministerstvo životního prostředí má o studii EIA rozhodnout v nejbližších dnech.

"Pro Prunéřov máme hotové práce za miliardu. Dostali jsme už i zálohu," potvrdil šéf firmy Strojírny Vítkovice Machinery Group Jan Světlík. Podle listu má firma pro elektrárnu dodat kotle v hodnotě sedmi miliard korun.

Martin Kocourek, který v dozorčí radě ČEZ zastupuje stát, řekl, že si nedokáže představit, že by si ČEZ objednaly výrobu na Prunéřov dřív, než bude mít schválenou studii EIA. Mluvčí společnosti Ladislav Kříž se k tomu odmítl vyjádřit.

Podle zdroje informovaného o zakázce mají Vítkovice s ČEZ závazný kontrakt. "Pokud ČEZ nasmlouvanou výrobu nezaplatí, mohou platit milionové penále," uvedl zdroj.

Kvůli otázce modernizace Prunéřova odešel v polovině března z vlády ministr životního prostředí Jan Dusík (SZ). Dusík chtěl na základě posudku norské firmy DNV žádat společnost ČEZ, aby připravila novou variantu modernizace nebo kompenzační opatření. Premiér Jan Fischer takový postup nepřijal, byl proti dalším odkladům při vydání stanoviska ministerstva životního prostředí k modernizaci Prunéřova. Premiér poté pověřil vedením MŽP ministra zemědělství Jakuba Šebestu.

Prunéřov vyvolal již dříve mezinárodní zájem, když se do procesu posuzování záměru na životní prostředí zapojily i Federativní státy Mikronésie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK