SB zvýšila odhad růstu zemí východní Asie na 8,7 procenta

07.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 7. dubna (ČTK) - Světová banka zvýšila odhad letošního růstu zemí východní Asie na 8,7 procenta, zatímco v předchozí prognóze z loňského listopadu počítala s růstem v rozsahu 7,8 procenta. Banka zároveň zvýšila odhad růstu čínské ekonomiky na 9,5 procenta proti původní prognóze, která hovořila o růstu 8,7 procenta.

Zlepšení výhledu je odrazem celkového oživení globální ekonomiky, SB ale bere v úvahu i to, že vlády v této oblasti prozatím nechávají v platnosti podpůrná opatření ve fiskální a měnové politice. Výrazně se podle zjištění SB zvyšují i spotřebitelské výdaje.

Pokud by se nebral v úvahu vliv Číny, pak by východní Asie měla v letošním roce vykázat růst o 5,5 procenta. To bude citelné zlepšení proti loňsku, kdy růst činil pouze 1,3 procenta.

Hlavní ekonom SB pro oblast východní Asie a Tichomoří Vikram Nehru nicméně poznamenal, že oblast musí počítat s pomalejším oživením vyspělých zemí. Jako problém by se mohly ukázat i stále ještě napjatější podmínky na finančních trzích, rostoucí obavy ze zadlužení ve vyspělých zemích a těžší podmínky, s nimiž se musí vyrovnávat světový obchod.

"V takovém prostředí budou muset země východní Asie v krátké době opatrně odbourat fiskální stimuly a vrátit se k programu strukturálních reforem, aby podpořily růst i v dlouhodobém výhledu," poznamenal Nehru v pravidelné pololetní zprávě SB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK