Japonská centrální banka ponechala úroky beze změny

07.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. dubna (ČTK) - Japonská centrální banka dnes ponechala měnovou politiku beze změny. Její hlavní úroková sazba tak zůstala na 0,1 procenta. Banka uvedla, že domácí ekonomika sice díky zahraniční poptávce oživuje, ale potřebuje se vymanit z deflace.

"Banka ve svém hospodářském hodnocení ukazuje, že je ohledně ekonomiky optimističtější než v lednu," uvedla analytička Naomi Hasegawaová z firmy Mitsubishi UFJ Securities. "Toto zlepšení (hodnocení ekonomiky) nezažene spekulace o dalším uvolňování měnové politiky," dodala.

Centrální banka minulý měsíc rovněž ponechala úroky beze změny, měnovou politiku nicméně uvolnila rozšířením nabídky úvěrů. K uvolňování měnové politiky tlačí banku vláda, která se tak snaží podpořit ekonomiku a posílit boj s přetrvávající deflací.

"Nikdo si nemyslí, že japonská centrální banka se v příštích měsících nenechá ovlivnit, takže se předpokládá, že měnová politika je nakloněna k dalšímu uvolňování," uvedl analytik Hideo Kumano ze společnosti Dai-ichi Life Research Institute.

Japonská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla v celoročním přepočtu o 3,8 procenta. Japonské hospodářství nyní těží z vládních stimulačních opatření doma i v zahraničí, trvalé oživení japonské ekonomiky je však ohroženo pokračujícím poklesem cen a mezd.

pmh mha

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK