Japonské akcie opět zpevnily, euro kvůli Řecku dál bojuje

07.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. dubna (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes opět zpevnily a jejich hlavní index vystoupil na nový rekord za rok a půl. Zájem byl hlavně o banky, kterým prospěl příznivý vývoj v USA a celkově lepší výhled pro celý sektor. Na devizových trzích dále strádá euro, na které doléhají problémy, s nimiž se potýká Řecko.

Hlavní index Nikkei 225 si dnes připsal 10,51 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 0,09 procenta na hodnotě 11.292,83 bodu. Nachází se tak jen kousek od ročního průběžného maxima nad 11.408 body, na němž se ocitl v pondělí. Širší index Topix dnes vzrostl o 0,5 procenta a uzavřel na 995,54 bodu.

Investoři poptávali akcie všech významných finančních ústavů v Japonsku. Tedy jak Sumitomo Mitsui Financial Group, tak Mizuho Financial Group anebo Mitsubishi UFJ Financial Group. Akcie všech těchto bank měly zisky alespoň od tří do čtyř procent. Značný zájem o tyto banky měli podle analytiků asi i zahraniční investoři.

Optimismus na trh už v úterý vnesla americká makléřská společnost Wells Fargo Securities. Ta zvýšila nákupní doporučení k velkým bankám v USA, což zdůvodnila lepším výhledem a také jasnější představou o tom, v jakém stavu je kvalita aktiv v portfoliích bank. Vzhledem k vytrvalému růstu trhů však analytici varují před blížící se korekcí.

"Pokud jde o banky, během nynější růstové fáze nezpevnily tolik, jako ostatní sektory. Ten růst proto nyní tak trochu dohánění," řekl podle agentury Reuters hlavní analytik makléřské společnosti Mizuho Securities v Tokiu Jutaka Miura.

Na devizových trzích se s problémy dál potýká euro a stále mu vadí hlavně obavy z dalšího vývoje v Řecku. V úterý se objevily informace, že Řecko se snaží změnit podmínky případné pomoci, na které se dohodlo na březnovém summitu EU, Atény to ale popřely. Šlo o to, že Řecko by prý rádo obešlo Mezinárodní měnový fond, protože má obavy, že by muselo plnit velmi přísné podmínky, které by si výměnou za pomoc MMF vynutil.

Euro k dolaru oslabilo o dalších 0,3 procenta na 1,3365 USD a obchodníci upozorňují, že kdykoli má euro snahu zpevnit, okamžitě se nakupí prodejní pokyny a euro znovu slábne. Část analytiků nicméně očekává, že kolem kurzu 1,3350 USD se dá čekat nákupní zájem. K japonskému jenu byl euro relativně stabilní kolem 125,75 JPY. V úterý oslabilo asi o 1,2 procenta.

Takzvaný dolarový index vzrostl o 0,2 procenta na 81,533 bodu, kurz jenu vůči australskému dolaru spadl nejníže od září 2008 a blíží se ke klíčové technické hranici 87,70 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK