Průmyslová výroba v Maďarsku prudce oživuje

07.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 7. dubna (ČTK) - Průmyslová výroba v Maďarsku se nečekaně rychle zotavuje a v únoru její meziroční růst podle předběžných a sezonně nepřepočtených údajů činil 8,4 procenta. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Výsledek je mnohem lepší než v lednu, kdy výroba vykázala meziroční vzestup o 3,4 procenta.

Výsledek za únor překonal také odhady analytiků. Ti v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že výroba vykáže meziroční vzestup o sedm procent.

Po sezonním přepočtu a se zohledněním nestejného počtu pracovních dnů by výroba během samotného února o 1,7 procenta klesla. V lednu po revizi naopak zaznamenala růst v rozsahu 8,9 procenta. Podle statistiků je ale celkově expanzivní trend výroby zcela jasný.

Průmyslová výroba v Maďarsku loni prudce klesala, podobně jako v jiných zemích střední a východní Evropy. Celá oblast je do značné míry závislá na exportu, který ale výrazně klesl v reakci na oslabení zahraniční poptávky v důsledku hospodářské krize.

Pokud by se zohlednil nestejný počet pracovních dnů i v meziročních datech, výroba by v únoru vykázala růst rovněž o 8,4 procenta. Lednový růst s uplatněním této metodiky činil 5,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK