Markit: Služby v eurozóně v březnu rostly nejrychleji za dva roky

07.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. dubna (ČTK) - Aktivita sektoru služeb v eurozóně v březnu rostla nejrychlejším tempem za více než dva roky. Výzkumná společnost Markit dnes uvedla, že její index nákupních manažerů (PMI) pro tento sektor stoupl na 54,1 bodu z únorových 51,8 bodu. Dostal se tak nejvýše od listopadu 2007.

Index služeb se již sedm měsíců drží nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. "Podporuje to naděje, že oživení eurozóny začíná mít širší základy, a naznačuje, že HDP eurozóny možná v prvním čtvrtletí výrazně stoupl," uvedl analytik Howard Archer ze společnosti IHS Global Insight.

Index pro průmysl se podle údajů z minulého týdne v březnu vyšplhal na 40měsíční maximum 56,6 bodu. Složený index pro průmysl a služby se tak dostal na 55,9 bodu, nejvýše od srpna 2007. "Složený PMI pro eurozónu naznačuje, že HDP v prvním čtvrtletí pravděpodobně stoupl o 0,4 až 0,5 procenta," řekl Chris Williamson ze společnosti Markit.

Statistický úřad Eurostat dnes oznámil, že ekonomika eurozóny v posledním čtvrtletí loňského roku stagnovala. Opravil tak předchozí odhad, podle kterého ekonomika stoupla proti předchozím třem měsícům o 0,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK