CME: Televizní trhy ve střední Evropě se zotaví do roku 2012

07.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. dubna (ČTK) - Televizní trhy v zemích střední a východní Evropy se z problémů a ztrát, které utrpěly během krize, zotaví do roku 2012, velcí hráči typu News Corp či RTL ale šanci na návrat k růstu promeškají. V rozhovoru s ekonomickým listem Financial Times (FT) to řekl šéf americké mediální společnosti Central European Media Enterprises (CME) Adrian Sarbu. CME vlastní největší českou komerční televizi Nova.

Společnost News Corp v březnu prodala managementu placenou televizi v Lotyšsku, a dokončila tak odchod z regionu, kde se příjmy za reklamu loni kvůli krizi snížily asi o miliardu dolarů (téměř 19 miliard Kč). News Corp tak v regionu střední a východní Evropy vlastní už pouze menšinový podíl v jedné televizi v Srbsku.

Skeptická je vůči střední a východní Evropě i zmíněná RTL, jejíž ředitel Gerhard Zeiler asi před měsícem FT řekl, že v regionu žádnou další příležitost k akvizicím nevidí. RTL ve střední a východní Evropě působí na trhu v Maďarsku a Srbsku.

"V tomto regionu nevydělá nikdo jiný, než ti, co jsou na špici (v každé zemi)," řekl FT šéf CME Sarbu. Ten zároveň předpovídá, že region se zotaví z následků krize rychleji, než televizní trhy v západní Evropě. CME má v oblasti střední a východní Evropy velmi silné postavení, působí tam celkem v sedmi zemích.

Sarbu předpokládá, že když může být na středoevropském trhu úspěšný jen ten, kdo už je na špici, pak s návratem k růstu a s úspěšným působením v tomto regionu nemůže počítat jak zmíněná News Corp nebo RTL, tak ani další německá skupina ProSieben.Sat1. Zmiňuje například, že když se v roce 2008 v České republice udělovalo šest licencí na digitální televize, žádný z velkých hráčů zájem neprojevil.

CME v letošním roce koupila od News Corp bulharskou televizi BTV, za kterou zaplatila asi 400 milionů dolarů (zhruba 7,6 miliardy Kč). Mediální skupiny ze zahraničí podle šéfa CME v regionu často neuspějí proto, že je odradí jazykové bariéry. "Tyto země jsou poměrně malé, pokud jde o jazyky. Právě jazyk ale definuje trh," řekl Sarbu.

Sarbu se stal šéfem CME v roce 2008 a rozhovor s FT je jedním z prvních, které od té doby poskytl. Sarbu, který je rumunským občanem, dříve působil jako režisér, později byl v první rumunské vládě po rozpadu komunistického bloku ministrem zodpovědným za média.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK