Japonské akcie kvůli silnému jenu klesly o 0,8 procenta

13.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. dubna (ČTK) - Japonský akciový trh dnes oslabil o 0,8 procenta a ztratil dvakrát více, než získal pondělním vzestupem. Investoři zachovávali opatrnost před nadcházejícími výsledky předních amerických technologických společností v čele s výrobcem čipů Intel. K poklesu akcií přispěl i silný japonský jen, protože pondělní úlevu nad dohodou o podmínkách finanční pomoci pro Řecko vystřídala opět ostražitost.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru klesl o 90,67 bodu na 11.161,23 bodu. V pondělí index posílil o 0,4 procenta.

Klesaly zejména akcie firem z oboru polovodičů, kde si investoři před čtvrtletní zprávou Intelu vybírali dosavadní zisky. Vládnou obavy že údaje firmy vyvolají prodej technologických akcií i v případě, ze budou příznivé. Investoři totiž po nedávném výstupu akciových trhů v USA, Evropě a Japonsku na maxima za rok a půl začali být opatrní, protože mají dojem, že růst zašel příliš daleko.

Akcie podkopal i výrazný růst kurzu jenu. Ten jako bezpečnou měnu posílilo oslabování asijských burz a obavy z toho, jak Atény využijí pomoci a jak se dlouhodobě vypořádají se svými obřími dluhy. Spekulace o revalvaci čínské měny také nutí investory prodávat hlavní měny proti jenu.

Dolar vůči japonské měně oslabil ke konci tokijského obchodování o 0,6 procenta na 92,65 JPY. Euro kleslo o 0,7 procenta na 125,84 JPY a ztratilo na jen všechny pondělní zisky. Evropská měna k dolaru oslabila o 0,1 procenta na 1,3574 USD a z pondělního maxima 1,3690 USD už opět výrazně oslabila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK