Inflace v Německu v březnu zrychlila na 1,1 procenta

13.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 13. dubna (ČTK) - Meziroční inflace v Německu v březnu stoupla na 1,1 procenta, z únorových 0,6 procenta. Uvedl to dnes německý statistický úřad, který tak potvrdil předběžné údaje z konce března. Statistici však revidovali směrem dolů údaje harmonizované s metodikou Evropské unie. Harmonizovaná inflace činila 1,2 procenta místo původně uváděných 1,3 procenta.

Inflace byla v březnu nejvyšší za více než rok. Ve srovnání s předchozím měsícem ceny stouply o půl procenta po únorovém zvýšení o 0,4 procenta. Harmonizované ceny meziměsíčně stouply o 0,6 procenta.

Statistický úřad upřesnil, že nejvíce v březnu rostly meziročně ceny v dopravě, a to o 5,4 procenta. Ceny alkoholických nápojů a tabáku vzrostly o 3,3 procenta, naopak potraviny a nápoje zdražily jen o 0,1 procenta. Ceny v komunikacích klesly o 1,8 procenta a za vzdělání o jedno procento. Meziměsíčně rostly ceny oděvů a obuvi o 1,5 procenta a v dopravě o 1,6 procenta. Komunikace naopak zlevnily o 0,1 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK