Inflace v Maďarsku zrychlila v březnu na 5,9 procenta

13.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 13. dubna (ČTK) - Meziroční inflace v Maďarsku zrychlila v březnu na 5,9 procenta z únorových 5,7 procenta. Přispěl k tomu hlavně růst cen pohonných hmot. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil maďarský statistický úřad.

Výsledky překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří očekávali inflaci kolem 5,6 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem ceny vzrostly o 0,7 procenta po únorovém zvýšení o 0,3 procenta.

"Hlavní údaj jasně táhly ceny pohonných hmot, které vzrostly ve srovnání s předchozím měsícem o tři procenta a k měsíčnímu údaji přispěly 0,2 procentními body," uvedla analytička statistického úřadu Borbála Minaryová. "Další skupiny zboží byly v souladu s jejich obvyklými trendy. Oblečení bylo dražší kvůli sezonním vlivům a ceny sezonních potravin také o něco vzrostly," dodala. Výrazný pokles inflace Minaryová nečeká až do července, kdy by měl ustoupit vliv zvýšení daní.

Jádrová inflace, která nezahrnuje nestabilní ceny potravin a pohonných hmot, v březnu činila 4,7 procenta. Mírně tak zpomalila z únorových 4,8 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK