Koruna dopoledne mírně posílila vůči euru, k dolaru stagnovala

13.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. dubna (ČTK) - Česká měna dopoledne mírně posilovala vůči euru, k dolaru stagnovala. Kolem 10:00 koruna proti euru v porovnání s pondělním závěrem zpevnila o dva haléře na 25,16 Kč/EUR. Vůči americkému dolaru se obchodovala na 18,51 Kč/USD, byla tak o haléř slabší, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka česká měna hned zrána vystartovala na 25,10 za euro a doháněla pondělní posílení okolních měn. "Žádný konkrétní impulz k tomuto pohybu však nevidíme. Pondělní optimismus ve světě už prakticky vyprchal," dodal Vlk. Později ale koruna své zisky korigovala.

Zatímco maďarský forint ještě lehce přidává, polský zlotý naopak mírně ztrácí. Koruna tak dnes vykazuje nejlepší výkonnost, poznamenal Vlk.

Další domácí zprávy nejsou podle něj pro korunu důvodem posílení. "Viceguvernér České národní banky Miroslav Singer uvedl, že zvyšování úrokových sazeb bezprostředně nehrozí a naopak je možné jejich snížení. Důvodem je silná koruna a slabá domácí poptávka, která podle něj může vést k podstřelení inflačního cíle," uvedl Vlk.

Dolar kolem 10:00 zpevnil na 1,3594 USD/EUR. Trh dnes očekává americkou obchodní bilance, od níž Vlk nečeká velký vliv na trh. Spíše půjde o přípravu na bohatý příděl dat v příštích dnech. Prozatím by obchodování s eurem a dolarem mohlo zůstat relativně stabilní, večer trhy mohou ovlivnit výsledky americké společnosti Intel, míní Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK