Dva bývalí manažeři Northern Rock dostali pokuty za falšování dat

13.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. dubna (ČTK) - Britský regulátor finančního trhu pokutoval dva bývalé manažery hypoteční skupiny Northern Rock za vykazování nepravdivých údajů o půjčkách. Bývalý generální ředitel David Baker a ředitel úvěrů Richard Barclay zároveň dostali zákaz činnosti v oboru, uvedl dnes regulátor (FSA).

Baker a Barclay jsou jedinými vysoce postavenými manažery v britském bankovním systému, kteří obdrželi oficiální pokuty za zneužití pozice poté, co musel stát v roce 2008 zachraňovat odvětví miliardami liber.

Regulátor zdůraznil, že sankce vůči dvojici z Northern Rock mají být jasným a hlasitým vzkazem, že úřad bude proti ředitelům, kteří překročí povolenou mez, zasahovat.

Baker dostal pokutu 504.000 liber (14,4 milionu Kč) a zákaz vykonávat jakoukoli funkci v regulovaných aktivitách. Barclay dostal pokutu 140.000 liber (4,0 milionu Kč) a zákaz zastávat jakoukoli vlivnou funkci ve firmách, na které se regulace FSA vztahuje, napsala agentura AP.

Northern Rock byla kdysi pátým největším hypotečním ústavem v Británii. Vláda ji musela zestátnit v únoru 2008, a Northern Rock se tak stala první velkou britskou obětí globální finanční krize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK