ČSÚ: Nabídkové ceny bytů v prvním čtvrtletí klesly o 1,3 pct

13.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. dubna (ČTK) - Nabídkové ceny bytů v Česku pokračovaly také v prvním čtvrtletí v dalším poklesu. Ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2009 se od ledna do března snížily o 1,3 procenta. ČTK to dnes zjistila z nejnovějších údajů Českého statistického úřadu.

V Praze nabídkové ceny bydlení klesly o 0,7 procenta, v mimopražských regionech o 1,8 procenta.

Nabídkové ceny podle vedoucí rezidenčního oddělení realitní poradenské firmy King Sturge se ale často nepřekrývají se skutečnými cenami. Rozdíl mezi nabídkovými a reálnými cenami, za které se byty prodávají, podle ní může v Praze činit až 20 procent. "Pokud je zájem o bytovou jednotku menší a developer musí prodat, je přístupnější jednání o ceně, a tedy i slevě," uvedla odbornice.

Ceny nových bytů v Česku se podle výzkumu King Sturge snížily v roce 2009 v průměru o 7,1 procenta, v Praze o 8,2 procenta. Starší byty podle konzultantské firmy zlevnily loni průměrně o 9,4 procenta, v hlavním městě o 5,9 procenta. Letos konzultantská společnost očekává v průměru stagnaci cen, případně v některých případech mírný růst na konci roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK