Sněmovna zřejmě vyslyší výhrady starostů k loterijnímu zákonu

13.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. dubna (ČTK) - Sněmovna zřejmě vyslyší výhrady starostů k loterijnímu zákonu. Proti pozměňovacímu návrhu rozpočtového výboru, který obce vyřadil z účasti na povolování hazardu, se postavila ČSSD a KDU-ČSL. Občanští demokraté chtějí novelu, která je před závěrečným schvalováním, vrátit do druhého čtení a hledat další kompromis. Také komunisté jsou pro další jednání o novele ve druhém čtení. Na konečné podobě zákona se nicméně strany neshodují.

Podle místopředsedy ODS Petra Gandaloviče je zapotřebí, aby veřejnost a starostové dostali prostor pro další diskusi. Podle něj by měl být také přizván Svaz měst a obcí. "Je potřeba najít rozumný kompromis mezi dalším posílením pravomoci obcí a zbytečným rozšiřováním prostoru pro možnou korupci," tvrdí Gandalovič. Zdůraznil ale, že návrh rozpočtového výboru obsahoval i pozitivní úpravy a původní verze zákona z dílny ČSSD a KSČM je pro poslance ODS nepřijatelná.

Otázka je, zda by vrácení do druhého čtení neohrozilo schválení zákona do voleb. Gandalovič ale míní, že by sněmovna mohla zákon schvalovat na uvažované řádné schůzi v květnu.

Sociální demokraté budou podle předsedy sněmovního klubu strany Bohuslava Sobotky hlasovat pro původní znění zákona. Pozměňovací návrh přijatý na jednání rozpočtového výboru sociální demokraté odmítnou. Sobotka tvrdí, že původní návrh posiluje pravomoci obcí a transparentnější využití povinných odvodů na veřejně prospěšné účely. Ani navrhovaná změna podle něj ale neřeší celý problém a vláda po volbách bude muset připravit nový loterijní zákon.

Podle členky rozpočtového výboru KSČM Miloslavy Vostré pozměňovací návrh k loterijnímu zákonu obcím pravomoci neubírá. Komunisté ale podpoří vrácení předlohy do druhého čtení, aby se mohlo vyjít vstříc připomínkám obcí, uvedla. Pro novelu v podobě, jak vzešla z rozpočtového výboru, by většina komunistických poslanců nehlasovala, dodala Vostrá.

Lidovci dnes dali najevo, že pro zákon nebudou hlasovat, pokud budou přijaty změny navržené rozpočtovým výborem. "Návrh, který se má hlasovat, si prosadila Asociace provozovatelů kursového sázení, protože to není omezení hazardu a už vůbec ne zpoplatnění hazardu. Tento návrh neumožňuje obcím rozhodovat o tom, zda bude nebo nebude povoleno sázení na území obce," řekl dnes novinářům předseda strany Cyril Svoboda.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK