NYT: Lehman před kolapsem převáděl investice na malou firmu

13.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. dubna (ČTK) - Americká investiční banka Lehman Brothers těsně před svým kolapsem v září 2008 převáděla investice a další aktiva na malou a zdánlivě nezávislou společnost Hudson Castle. Později se však ukázalo, že banka má na Hudson Castle značný vliv a má svého zástupce i ve statutárních orgánech firmy. Informoval o tom dnes americký list The New York Times (NYT).

Noviny zjistily, že Lehman měl nad firmou Hudson Castle řadu let kontrolu a vlastnil v ní asi čtvrtinový podíl. Přestože exkluzivní smlouva mezi bankou a Hudson Castle skončila už v roce 2004, Lehman měl dál jedno místo ve správní radě firmy a zůstal největším akcionářem podniku.

Spolupráce podle listu vypadala tak, že Hudson Castle si půjčoval peníze a proti výpůjčkám dával investorům dlužní úpisy s kratší dobou splatnosti. Využíval k tomu firmy, které byly samostatnými právními subjekty. Takto získané peníze pak Hudson Castle půjčoval bance Lehman Brothers a dalším finančním institucím, podle amerického listu často prostřednictvím dohod o zpětném odkupu.

Hudson Castle je v současné době podle NYT druhým největším věřitelem společnosti Lehman Estate. Největším věřitelem banky je jiný americký finanční ústav JPMorgan Chase & Co. Lehman Estate je subjekt, který zůstal po pádu banky.

Pádem banky Lehman Brothers se zabýval speciální tým, který už v březnu podal zprávu z vyšetřování. Závěry zkoumání ukázaly, že část účetnictví banky byla výrazně zavádějící. Zpráva ale podle NYT neuvádí, že zavádějící účetnictví měla i Hudson Castle.

Pád banky Lehman Brothers se obecně považuje za mezník ve vývoji finanční krize. Podle analytiků byl kolaps banky impulzem, který předchozí průběh krize výrazně zhoršil a následné problémy ještě prohloubil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK