Dolar oslabil kvůli zprávě o únorovém obchodním deficitu USA

13.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. dubna (ČTK) - Americký dolar dnes oslabil vůči euru i japonskému jenu. Zpráva o překvapivě vysokém únorovém deficitu obchodní bilance Spojených států vyvolala mezi investory nejistotu ohledně síly oživení amerického zpracovatelského sektoru.

Kolem 16:00 SEČ euro vůči dolaru posílilo o 0,2 procenta na 1,3608 USD. "Dolar je slabší kvůli údajům o americkém obchodu a překvapivě vysokému deficitu," uvedl analytik Brian Dolan ze společnosti Forex.com. "Věci kolem obchodu však nepatří k trvalým negativům," dodal.

Jednotnou evropskou měnu dnes podpořila zpráva o tom, že Řecko bez problémů prodalo pokladniční poukázky v plánované hodnotě 1,2 miliardy eur (asi 30 miliard Kč) a dodatečně získalo ještě 360 milionů eur.

Euro se v pondělí vyšplhalo až na téměř měsíční maximum 1,3691 USD poté, co se ministři financí eurozóny dohodli na finanční pomoci zadluženému Řecku. Později však o své zisky přišlo, protože investoři čekali na další podrobnosti dohody.

Analytik Marc Chandler ze společnosti Brown Brothers Harriman upozornil, že nálada investorů ohledně eura zůstává slabá. "(Úspěšná aukce řeckých cenných papírů) ve skutečnosti nemění základní fakt, že Řecko má před sebou velmi těžké období," dodal Ben May z firmy Capital Economics.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK