Cena ropy dál klesá, barel WTI stojí méně než 84 dolarů

13.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. dubna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích neudržely přechodný růst z pondělí a opět klesají. Cena se snižuje už pátým dnem v řadě, ve výraznějším poklesu jí ale brání předpoklad, že poptávka se během roku zotaví a dostane se ve světě možná na nový rekord. Cena už smazala prakticky všechny zisky, které nabrala od začátku měsíce.

Kolem 16:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 83,70 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena nižší asi o 70 centů. Proti maximu za rok a půl, na němž se cena ocitla minulý týden, už je ropa levnější asi o čtyři procenta. Maximum činilo 87,09 USD.

"Trh se přesouvá do fáze konsolidace," řekl analytik finančního ústavu Credit Suisse Stefan Graber, jehož citovala agentura Reuters. "Základní parametry se zlepšily, jinak se toho ale za poslední dva týdny nezlepšilo tak moc, aby se tím dal zdůvodnit tak silný růst cen," dodal.

Severomořská ropa Brent rovněž zlevňuje, dál si ale zachovává prémii proti WTI, což nebývá zvykem. Brent je měřítkem pro ceny ropy z oblasti atlantické části Evropy, řídí se podle ní ale i ceny ropy, která pochází z Evropy, Asie a Afriky.

Na pokles cen teď nejvíce tlačí fakt, že ropa v posledních měsících dost zdražila, a nyní se řada obchodníků rozhoduje pro výběr zisků. Značný vliv má ale i předpověď dalšího růstu zásob ropy v amerických skladech, což by podle analytiků měla ukázat pravidelná týdenní statistika. Jedna bude zveřejněna dnes, druhá ve středu.

Podpůrně naopak na ceny působí aktualizovaná zpráva o situaci na trhu s ropou, kterou zveřejnila Mezinárodní agentura pro energii. Ta předpovídá, že poptávka po ropě se v letošním roce zvýší natolik, že by v celoročním srovnání mohla vystoupit na nový rekord.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 84,74 84,77 New York - Nymex WTI květen 83,65 84,35

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK