Čína zmírnila chystané výhody pro své vlastní výrobce technologií

13.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 13. dubna (ČTK) - Čína proti plánům zmírnila chystané výhody pro své vlastní výrobce technologií. Návrh pravidel předložilo na internetu čínské ministerstvo vědy a techniky. Původní plán chtěl domácí producenty zvýhodnit více, sklidil ale silnou kritiku od cizích vlád a velkých zahraničních podniků.

Peking loni na podzim zburcoval zahraniční firmy prohlášením, že bude při nákupu počítačů a dalšího zboží protežovat technologie vyvinuté v Číně. Vláda přitom za ně dává ročně miliardy dolarů a u mnoha typů počítačů a dalších technologií představuje největšího odběratele v zemi.

Vláda tehdy oznámila, že chce politikou tuzemských inovací podporovat vývoj vlastních technologií. Zahraniční firmy ale reagovaly s obavami, že je chce Peking odříznout od státních zakázek. Plán kritizovaly Spojené státy, Evropská unie a zahraniční obchodní komory.

Ministerstvo zveřejnilo návrh tento týden a dalo ho k dispozici k připomínkám. Jeho nejmenovaný představitel pak ve státních médiích uvedl, že se se všemi podniky bude zacházet stejně.

Návrh říká, že se o státní zakázky můžou ucházet všechny firmy vlastnící k produktům duševní práva a jejichž produkty odpovídají čínských zákonům a státní politice. V loňském návrhu Peking požadoval, aby si podniky v Číně zaregistrovaly své patenty a používaly místní duševní vlastnictví a značky.

Zahraniční firmy ale nejsou ochotné přihlašovat si v Číně patenty. Jednak je systém zdlouhavý a pak se obávají, že by se tak jejich technologie dostaly k místní konkurenci.

Americká obchodní komora v Číně uvádí, že 28 procent zastupovaných společností kvůli politice tuzemských inovací již přichází o obchody, a 40 procent předpokládá, že je tato politika po úplném zavedení poškodí. Komora zastupuje 1200 firem, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK