MMF: Globální likvidita zvedá ceny akcií na lokálních burzách

13.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 13. dubna (ČTK) - Globální likvidita pomáhá zvýšit ceny akcií na lokálních trzích a přispívá ke snížení reálných úrokových sazeb v příjmových zemích. Ve čtvrté kapitole jarního výhledu světové ekonomiky to dnes uvedl Mezinárodní měnový fond. Klíčovou první a druhou kapitolu výhledu, kde bude rovněž odhad růstu hrubého domácího produktu za jednotlivé země, fond zveřejní příští týden.

"Ekonomiky, které jsou příjemci likvidity, mají řadu nástrojů, se kterými mohou zareagovat na prudký příliv kapitálu. Především je to vhodná kombinace makroekonomické politiky včetně flexibilnějšího směnného kurzu v situaci, kdy to okolnosti dovolí," píše se ve zprávě měnového fondu. Možné je ale podle MMF využít i přísnější regulace.

Pokud by popsaná opatření nebyla dostatečná a bylo by zřejmé, že prudký nárůst likvidity bude jen přechodný, pak lze podle fondu jako podpůrný prostředek využít opatření k regulaci kapitálových toků. "I když účinnost takové regulace není jednoznačná, někdy může příliv kapitálu prodloužit (a rozložit tak v čase)," upozornil MMF.

V italských médiích se už začátkem dubna objevily informace, podle nichž MMF v jarním výhledu zvýší odhad růstu globální ekonomiky na letošní rok z nynějšího předpokladu 3,9 procenta na 4,1 procenta. Rychleji by měla růst třeba americká ekonomika, naopak eurozóna proti dosavadním odhadům poroste podle těchto zdrojů pomaleji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK