Samsungu na Slovensku loni klesly tržby na 3,2 miliardy eur

13.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 13. dubna (ČTK) - Výrobce elektroniky Samsung Electronics Slovakia loni dosáhl celkových tržeb 3,2 miliardy eur (asi 80,5 miliardy Kč), což je proti předchozímu roku pokles o 5,6 procenta. ČTK o tom dnes informovala mluvčí firmy Katarína Árendásová. Až z 85 procent se na tržbách podílela výroba televizorů.

Další výsledky Samsung zatím nezveřejnil. V roce 2008 firma skončila ve ztrátě 30,67 milionu eur (asi 771,7 milionu Kč).

"Hospodaření společnosti příznivě ovlivnila hlavně řada inovací zavedených ve výrobě a v procesech řízení, optimalizace nákladů, ale hlavně rozšíření výrobního portfolia o výrobu LED televizorů, které trh akceptoval navzdory krizi," uvedla Árendásová. Firma se loni podle tamních Hospodářských novin dostala na čelo slovenských exportérů a na druhé místo odsunula bratislavský závod automobilky Volkswagen.

Korejský výrobce v současnosti dominuje na trhu televizorů s LED obrazovkami. Samsung jich loni na celém světě prodal 2,6 milionu, letos by jich rád prodal až deset milionů. LED technologie využívá při tvorbě obrazu světelné diody. Tyto televizory jsou štíhlejší než běžné přístroje a mají i nižší spotřebu energie.

Samsung ve svém závodě v Galantě loni vyrobil skoro devět milionů přístrojů, z toho bylo téměř šest milionů televizorů. Firma v továrně vyrábí i Blu-ray přehrávače, dále přehrávače s pevným diskem a satelitní přijímače. Samsung podle dřívějších informací plánuje v nejbližších letech investice za 100 milionů eur (asi 2,5 miliardy Kč) do posílení výroby LED televizorů a do rozšíření výroby o 3D televizory.

Firma působí na Slovensku od roku 2002, v jejím závodě v Galantě pracuje více než 2500 lidí. Mluvčí řekla, že Samsung svým zaměstnancům v průměru o pět procent zvýší mzdy, průměrný plat ve firmě ale mluvčí neuvedla.

Samsung má v Galantě i distribuční centrum pro střední a západní Evropu. Další továrnu má u Trnavy, kde vyrábí panely z tekutých krystalů (LCD).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK