Akcie v USA mírně oslabily kvůli výsledkům hutí Alcoa

13.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. dubna (ČTK) - Akcie ve Spojených státech se dopoledne obchodovaly v úzkém cenovém rozpětí. Hlavní akciový index se ale dostal pod psychologicky významnou hranici 11.000 bodů, protože výsledky hospodaření hutního gigantu Alcoa nenaplnily zcela očekávání analytiků.

Index Dow Jones v poledne newyorského času (18:00 SELČ) oslabil o 0,1 procenta na 10.994,3 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite se v tutéž dobu snížil na 2452,9 bodu se ztrátou 0,2 procenta.

Dnešním mírným pohybům předcházel den, kdy Dow Jones poprvé po roce a půl uzavřel burzovní obchodování nad hranicí 11.000 bodů. Za stabilní nárůst z posledních dvou měsíců vděčí akciový trh znamením, že ekonomika po krizi roste.

Výsledky firmy Alcoa představují nepříjemný start vlny výsledkových zpráv za leden až březen. Ztráta hliníkáren se sice meziročně snížila, analytici ale očekávali lepší čísla. Skupině klesla v prvním čtvrtletí ztráta na 201 milionů dolarů (zhruba 3,7 miliardy Kč) z loňských 497 milionů na srovnatelné úrovni provozů. Ke zlepšení výsledků přispělo oživení poptávky po hliníku a zvýšení cen.

Alcoa je prvním ze 30 titulů Dow Jonesova indexu, kdo zveřejnil výsledky za první čtvrtletí, napsala agentura AP. Polední hodnoty indexů jsou ze stránek Yahoo! Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK