USA a Rusko patrně vyřeší spor o dovoz drůbežího do Ruska

13.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva/Washington 13. dubna (ČTK) - Rusko a Spojené státy jsou pravděpodobně jen krok od vyřešení sporu, který znemožňuje americkým firmám vyvážet drůbeží maso na ruský trh. Ten je pro ně klíčový, Rusko ale dovozu brání kvůli obavám z nepříznivých dopadů na zdraví obyvatel. Ve Spojených státech je totiž zvykem ošetřovat maso roztokem chloru, což ale Rusové zakazují.

Ruský úřad na ochranu spotřebitelů Rospotrebnadzor uvedl, že producenti drůbežího z USA přistoupili na požadavek, aby roztok chloru při zpracování masa určeného na vývoz do Ruska už nepoužívali. "Byli jsme informováni, že američtí producenti přecházejí na produkci drůbežího bez použití chloru a že chtějí co nejdříve obnovit export do Ruska," sdělil podle agentury Interfax šéf úřadu Rospotrebnadzor Gennadij Oniščenko. "Vítáme ochotu americké strany dodržovat ruské standardy," dodal.

Dohodu naznačují i zprávy z Washingtonu. Americká vláda stručně informovala producenty, že bude uplatňován nový přístup, který povede k rychlému vyřešení obchodního sporu s Ruskem. "Zdá se, že naše vláda už chápe ochotu našeho odvětví plnit požadavky ruské strany," cituje agentura Reuters šéfa americké Rady pro vývoz drůbeže a vajec Jima Sumnera.

Vývoz amerického drůbežího do Ruska by mohl být obnoven krátce poté, co Moskva obdrží oficiální potvrzení slibu amerických producentů, že skutečně chlor používat přestanou. Američtí producenti vyvážejí nejvíce drůbežího masa právě do Ruska. Moskva dovoz masa z USA zastavila letos 19. ledna, protože se jí dlouho nedařilo Američany donutit, aby na požadavky Ruské federace brali zřetel.

Roztok chloru se v USA k ošetření masa při jeho zpracování běžně používá. Rusové nicméně tvrdí, že takto ošetřené maso nelze v Rusku prodávat, protože nevyhovuje požadavkům na bezpečnost potravin. Američtí producenti jsou ale přesvědčeni, že jejich výrobky jsou bezpečné.

Spor se řešil v Moskvě, a to v rámci dvou kol jednání, v obou případech v utajení. Oniščenko už v polovině března řekl, že pokrok v jednání už je evidentní a velmi výrazný. Nic bližšího pak nesdělil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK