Poslanci by dnes mohli rozhodnout o danění dluhopisů pro občany

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Poslanci by dnes mohli rozhodnout o způsobu, jakým se budou v budoucnu zdaňovat výnosy ze státních dluhopisů prodávaných občanů. Sněmovna by dnes také měla schvalovat návrh nového zákona o veřejných službách v přepravě cestujících nebo změny ve zdaňování energií ekologickými daněmi.

Prodej státních dluhopisů občanům je jedním ze způsobů, jak chce stát získat peníze na financování svého rozpočtového schodku. Vláda navrhuje, aby občané odváděli z výnosů daň 15 procent. Jak již dříve řekl ministr financí Eduard Janota, bude to standardní tržní dluhopis, který se však bude prodávat přímo občanům. Dosud to bylo tak, že když si chtěl občan pořídit státní dluhopis, musel si ho koupit od prostředníka, například banky nebo obchodníka s cennými papíry.

Návrh zákona o veřejných službách v přepravě cestujících upravuje tendry na dopravní obslužnost a stanoví standardy kvality autobusů i vlaků. Zákon se týká pouze dopravy, kterou si objednává stát nebo samospráva a která je hrazena z veřejných zdrojů. Tito zadavatelé budou mít právo například stanovit nejvyšší průměrné stáří vozového parku dopravce. Vlaky i autobusy budou podle návrhu také muset mít hlasové zařízení pro informování cestujících.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK