Intel výrazně zvýšil tržby i zisk, hladce překonal odhady

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 14. dubna (ČTK) - Největší světový výrobce počítačových mikročipů, americká společnost Intel, hospodařil v prvním čtvrtletí s čistým ziskem 2,4 miliardy dolarů (asi 44,5 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o 282 procent. Výsledek tak vysoko překonal odhady analytiků a přispěl k celkovému zlepšení nálady na akciových trzích. Tržby se skokově zvýšily o 44 procent na 10,3 miliardy dolarů.

Nárůst zisku na téměř čtyřnásobek překonal i ty nejoptimističtější odhady. Zisk na akcii bez započtení mimořádných položek totiž vystoupil na 43 centů z předchozích 11 centů, analytici v anketě agentury Thomson Reuters ale v průměru očekávali zisk jen 38 centů. Podobně u tržeb činily průměrné odhady 9,84 miliardy dolarů.

Vysoko se drží i hrubá zisková marže, která patří k základním ukazatelům úspěšnosti firem. Vyjadřuje totiž podíl hrubého zisku na tržbách. V prvním čtvrtletí činila 63 procent a na současné čtvrtletí firma počítá dokonce s jejím dalším růstem.

Management Intelu příznivě hodnotí také výhled na další období a předpokládá, že v tomto čtvrtletí bude mít firma tržby kolem 10,2 miliardy dolarů, s tolerancí 400 milionů na každou stranu. I v tomto ohledu podnik překonává odhady, protože Wall Street až dosud v průměru počítal s tržbami 9,68 miliardy dolarů.

Výsledky přispěly ke zlepšení nálady na akciových trzích, takže většina burz v Asii zpevňovala. Akcie Intelu už v řádném obchodování na trhu Nasdaq v pondělí zpevnily o více než jedno procento a dostaly se na roční maximum. Po zveřejnění výsledků akcie v elektronickém obchodování zpevnily o další téměř čtyři procenta a dostaly se na 23,67 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK