Akcie japonských podniků vzrostly o 0,4 procenta díky exportérům

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. dubna (ČTK) - Akcie japonských podniků dnes vzrostly o 0,4 procenta díky exportérům, jejichž výroba souvisí s čipovým odvětvím. Index Nikkei posílil o 43,67 bodu na 11.204,90 bodu, a mírně se tak posunul nad dvoutýdenní minimum, na které klesl předchozího dne.

Zájem o akcie podpořila výsledková zpráva amerického gigantu Intel, který svými čísly hladce překonal odhady analytiků. Největší světový výrobce počítačových mikročipů hospodařil v prvním čtvrtletí s čistým ziskem 2,4 miliardy dolarů (asi 44,5 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o 282 procent. Tržby vyskočily o 44 procent na 10,3 miliardy dolarů.

Nárůst akcií v Tokiu ale brzdila opatrnost investorů před dalšími výsledky hospodaření amerických a japonských korporací a čtvrtečními ekonomickými indikátory z Číny. Na náladu investorů dolehl i nižší rating telekomunikační společnosti KDDI.

Na devizovém trhu v Tokiu oslabil kurz domácí měny, protože výsledky Intelu zvýšily mezi investory chuť riskovat. Kurz eura se zvýšil o 0,3 procenta na 127,25 JPY. Dolar vůči koši měn oslabil o 0,3 procenta, vůči jenu ale uzavřel den s nepatrným posílením na 93,25 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK