NWR zvyšuje těžbu a má kontrakty na prodej uhlí do března 2011

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Amsterodam 14. dubna (ČTK) - Těžební společnost New World Resources (NWR), majitelka černouhelné firmy OKD, zvýší letos produkci uhlí na 11,5 milionu tun proti původně oznámeným 11 milionům tun, aby vyhověla rostoucí poptávce zákazníků. Firma se také s odběrateli dohodla na prodeji 5,5 milionu tun koksovatelného uhlí do března 2011, sdělila dnes ČTK v tiskové zprávě.

Ceny zhruba 80 procent kontraktů na prodej koksovatelného uhlí jsou stanoveny na roční bázi, průměrná cena činí 163 eur (asi 4080 korun) za tunu. To je o 87 procent více než v loňském roce a nárůst o 58 procent proti prvnímu čtvrtletí. Ceny pro zbývajících pětinu prodejů budou sjednávány čtvrtletně. Průměrná sjednaná cena uhlí oceňovaného čtvrtletně ve druhém čtvrtletí činí přibližně 135 eur za tunu.

V souladu se strategií společnosti těsněji sladit její kontraktační období s obvyklou praxí na mezinárodních trzích uhlí vycházejí dohody o dodávkách koksovatelného uhlí pro rok 2010 převážně z japonského účetního roku. Ten začíná v dubnu končí v březnu následujícího roku.

Společnost rovněž dosáhla dohody o prodeji 338.000 tun koksu v průběhu druhého čtvrtletí 2010 za průměrnou cenu 255 eur za tunu, což představuje růst ceny o 71 procent proti roku 2009 a o 31 procent ve srovnání s prvním letošním čtvrtletím. NWR předpokládá, že vyjednávání cen koksu bude i po zbytek roku 2010 pokračovat na čtvrtletní bázi, tak jak tomu bylo doposud.

Dohody o dodávkách energetického uhlí nedoznaly výraznějších změn a většina dohod je i nadále uzavřena na kalendářní rok. V roce 2010 NWR očekává prodej energetického uhlí v objemu přibližně pět milionů tun. Sjednané ceny energetického uhlí pro kalendářní rok 2010 dosahují v průměru 65 eur za tunu.

"Nárůst ceny koksovatelného uhlí a koksu o 87 procent, respektive 71 procent v porovnání s cenami roku 2009, je velice potěšující a je jasnou známkou zvyšování poptávky," uvedl Mike Salamon, předseda představenstva NWR. "Náš posun ve vyjednávání o cenách tak, aby lépe odpovídalo širšímu mezinárodnímu rámci v obchodu s našimi komoditami, je rovněž prokazatelně příznivý. Umožňuje nám těžit z pozitivních cenových trendů způsobených nerovnováhou v globální poptávce a nabídce po koksovatelném uhlí, jež byla vyvolána vyšší poptávkou na rozvojových trzích," dodal.

NWR také aktualizovala své odhady zásob. Celkové vytěžitelné zásoby společnosti činily k počátku letošního roku celkem 407 milionů tun.

Nizozemskou společnost NWR vlastní z 63,7 procenta společnost BXR Mining B.V. nepřímo ovládaná firmou RPG Partners Limited, již vlastní společně Zdeněk Bakala a investiční společnost Crossroads Capital Investments Inc. Zbývající akcie NWR se obchodují na burzách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK