Koruna dopoledne posílila k euru na hodnoty z loňského září

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne v souladu s okolními trhy zpevnila, k euru se vyšplhala do blízkosti hodnot z loňského září. Vůči evropské měně se po 10:00 obchodovala proti úternímu závěru silnější o osm haléřů na 25,07 Kč/EUR, k dolaru posílila o 15 haléřů na 18,38 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online. Od počátku roku už koruna vůči euru zpevnila o zhruba pět procent.

Trhy podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka v noci dostaly pozitivní impulz v podobě velmi dobrých výsledků amerického dodavatele počítačových čipů Intel. "Ty dokázaly znovu přitáhnout optimismus, a tedy i poptávku k akciím nebo středoevropským měnám. Mezi nimi si koruna vede nejlépe," uvedl Vlk.

Obnovený zájem o riziková aktiva pomáhá také euru proti dolaru. Kurz podle Vlka znovu stoupá na 1,3630 USD/EUR, přičemž důležitým faktorem pro další pohyb jsou kromě výsledkové sezony firem i makroekonomická data, především americké maloobchodní tržby. Americká centrální banka (Fed) dnes také zveřejní pravidelnou situační zprávu o vývoji ekonomiky, takzvanou Béžovou knihu. "Dosavadní mírný postoj americké centrální banky pravděpodobně bude zachován," odhadl Vlk.

kri dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK