Průmysl eurozóny i Evropské unie v únoru nadále rostl

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. dubna (zpravodaj ČTK) - Průmyslová výroba v eurozóně i v Evropské unii v únoru opět rostla. V zemích platících eurem meziměsíčně stoupla o 0,9 procenta a v celé evropské sedmadvacítce o 0,7 procenta. Novináře o tom dnes informoval Eurostat. V lednu letošního roku průmyslová produkce v eurozóně rostla o 1,6 procenta a v EU o 1,7 procenta, což ekonomové označovali za další neomylný příznak končící hospodářské recese.

Evropský průmysl roste i v meziročním srovnání. Ve srovnáním se stejným obdobím loňského roku produkce v únoru vzrostla o 4,1 procenta v eurozóně a o 3,5 procenta v celé unii. To je ovšem do značné míry způsobeno nízkou srovnávací základnou z loňského roku, kdy se EU potýkala s citelnými následky hospodářské recese a finanční krize.

Ne ve všech 27 členských státech EU ovšem průmyslová výroba v únoru rostla. Největší meziměsíční propad zaznamenalo Bulharsko, o 5,7 procenta, v Lotyšsku průmyslová výroba klesla o tři procenta a v Řecku o 2,9 procenta. Řecko, které se kvůli silnému zadlužení v poslední době ocitlo na hraně státního bankrotu, dokonce zaznamenalo propad průmyslu i meziročně, a to o více než desetinu.

Průmyslová výroba se v únoru propadla i v Česku, ale jen ve srovnání s předchozím měsícem, konkrétně o 0,3 procenta. Meziročně však citelně rostla o sedm procent, což je vůbec šestý nejrychlejší růst v evropské sedmadvacítce.

urm dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK