Izraelská BCD Group chce v Řitce u Prahy postavit městečko

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Izraelská investiční skupina BCD Group plánuje poblíž obcí Řitka a Líšnice u Prahy výstavbu nového městečka. Firma tam dosud na přípravy projektu o rozloze 130 hektarů vynaložila 800 milionů korun. Na tiskové konferenci to dnes řekl představitel BCD Group David Shelef. O výši investice a bližších parametrech záměru zatím odmítl spekulovat s tím, že projekt ještě závisí na změně územního plánu.

Nové byty a domy u Řitky mají mít celkovou užitnou plochu v řádu stovek tisíc metrů čtverečních. Zahájení výstavby developer odhaduje na rok 2011. Stavba celého projektu podle něj může trvat až deset let.

Mezi ambiciózní plány BCD Group v Česku patří také výstavba rozsáhlého areálu s byty, kasinem, nemocnicí a prostory pro podnikání v Aši na Chebsku. Firma původně předpokládala, že tam začne stavět už v roce 2009, krize ale podle Shelefa projekt zdržela. "Nechtěli jsme jít do projektu, který by byl ztrátový," poznamenal manažer. V současnosti developer předpokládá, že začne v Aši stavět v roce 2011. V projektu podle něj nastaly jen drobné změny. Do jeho přípravy dosud BCD Group podle dnešního vyjádření investovala kolem 300 milionů korun.

Dalším tuzemským projektem izraelské skupiny, jehož část nabrala kvůli krizi zpoždění, je výstavba bytů v pražských Vysočanech, kde spolupracuje s britskou firmou BroomWell. Třetí etapu s 200 byty tam chce začít developer stavět letos na podzim. Zdržení podle firmy nastalo kvůli výběru stavební firmy. Ceny připravovaných bytů se totiž developer nyní snaží snížit novým výběrovým řízením na stavebního dodavatele. Podle Shelefa se tak podaří srazit náklady na stavbu přibližně o 23 procent. To se má odrazit i na výsledných cenách bytů. Podmínkou financující banky Volksbank ale je, že pro zahájení stavby musí developer předem prodat 30 procent bytů.

Ve Vysočanech má developer za sebou již dvě etapy se 470 jednotkami. Kolem 40 bytů z druhé etapy není podle informací z webu projektu dosud prodaných. Celkem chce BCD Group postavit ve Vysočanech v deseti etapách kolem 2000 bytů.

BCD Group má za sebou zkušenosti například z výstavby nového města v Izraeli, nákupního centra v Belgii nebo střední školy v britském Manchesteru. V Česku působí deset let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK