SSHR skladuje ropu v Německu z úsporných i strategických důvodů

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Správa státních hmotných rezerv (SSHR) se rozhodla uskladnit část strategických zásob nafty v Německu u společnosti Viktoriagruppe kvůli úsporným opatřením a z důvodu strategické diverzifikace zdrojů. Nejasné vlastnické poměry německé společnosti SSHR nezjišťovala, očekává ale, že jí Viktoriagruppe v této záležitosti poskytne vysvětlení. Na tiskové konferenci to dnes oznámil předseda SSHR Ladislav Zabo.

Vzhledem ke snížení rozpočtu se SSHR rozhodla přistoupit na úsporná opatření, která představovala uskladnění strategických zásob v zahraničí namísto jejich prodeje. Správa kvůli tomu oslovila kromě německé Viktoriagruppe také společnosti Unipetrol a Čepro. Odpověď ale dostala jen od Viktoriagruppe, která nabídla svou kapacitu v Krailingu.

Podle SSHR stát uskladněním 15 procent strategických zásob nafty v Německu ušetří desítky milionů korun. "Tento krok v žádném případě neohrožuje energetickou bezpečnost naší země," uvádí správa ve svém prohlášení. Podle Zaba přesun zásob naopak pomůže České republice zajistit diverzifikaci dodávek v případě, že nastane výpadek v dodávkách ropovodu Družba z Ruska. Podíl strategických zásob uskladněný v zahraničí činí u některých zemí EU desítky procent, dodal předseda.

SSHR se společností Viktoriagruppe spolupracuje od roku 2004 a k jejímu výběru správu vedla její solventnost a platební spolehlivost. "Nemáme ve vztahu s firmou žádné nevyřízené pohledávky," řekl Zabo.

Média v posledních týdnech poukazují na nejasné majetkové poměry Viktoriagruppe. Vlastník společnosti není veřejně znám a spekuluje se, že by jím mohla být ruská ropná společnost Lukoil.

SSHR proto koncem března požádala Viktoriagruppe, aby své majetkové poměry odkryla, přestože to zákon firmě nenařizuje, poznamenal Zabo. Stejně tak není SSHR podle Zaba povinna ze zákona zjišťovat majetkové poměry jejích obchodních partnerů. "Čekáme, že nám odpoví do konce dubna," řekl předseda SSHR. Ale vzhledem k tomu, že Viktoriagruppe se Správou státních rezerv spolupracuje od roku 2004 a zpravodajské služby v tomto spojení dosud nenalezly žádný problém, který by ohrozil energetickou bezpečnosti České republiky, nepředpokládá SSHR, že by se nějaké potíže objevily nyní.

SSHR má za úkol shromažďovat strategické suroviny pro krizové situace, jako je například přírodní katastrofa, teroristický útok nebo průmyslová havárie. Tyto suroviny, jakými jsou třeba ropa nebo obilí, musí pravidelně obměňovat. Úřad má zhruba dvoumiliardový rozpočet.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK