Banky v Maďarsku prý brání obnově hospodářského růstu

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 14. dubna (ČTK) - Banky v Maďarsku nadále půjčují málo a drží úroky vysoko, aby si udržely zisk a kapitálovou pozici. Brání tím ale obnově hospodářského růstu, uvedla dnes centrální banka země.

Zpráva jejího měnového výboru odhaduje, že se zisk maďarského bankovního sektoru v letošním roce sníží. V minulém roce profit odvětví vzrostl o pět procent. Podíl ztrátových úvěrů se však v minulém roce zdvojnásobil na 2,5 procenta a zlepšení se čeká až ve druhé polovině letoška.

V minulém roce se výkon maďarské ekonomiky snížil o 6,3 procenta. A nepředpokládá se, že se hospodářský růst země obnoví před rokem 2011. Opoziční pravicová strana Fidesz, která v neděli vyhrála první kolo parlamentních voleb, má před sebou těžký úkol obnovit hospodářský růst, jak slíbila.

"Nedostatečné domácí úspory, omezení podnikových úvěrů a současné cenové praktiky bank můžou zbrzdit hospodářské oživení a poškodit dlouhodobý růst," uvedl měnový výbor k situaci v bankovním systému. Ten se dostal z krize v silné kapitálové pozici, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK