Šéf SPS:České stavebnictví by se mohlo odrazit od dna v roce 2013

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 14. dubna (ČTK) - České stavebnictví by se mohlo odrazit ode dna a zaznamenat nárůst v roce 2013, tedy zhruba dva roky po odhadovaném obecném oživení ekonomiky. ČTK to dnes na stavebním veletrhu IBF řekl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. Pro letošek svaz očekává propad výroby o pět procent na půl miliardy, výroba tak kvůli krizi klesne druhý rok po sobě. Potvrzují se tak stále odhady svazu, že své dno má obor teprve před sebou.

Stavebnictví je obor s větší setrvačností, důvodem jsou dlouhé lhůty investorských příprav a získávání povolení. U velkých staveb to trvá právě dva až tři roky. "Z toho odvozujeme, že i když se ekonomika začne nějak ve světě a v ČR obracet do pozitiva kolem 2011, tak stavebnictví na to bude reagovat někdy kolem roku 2013," uvedl Matyáš.

Podle odhadu SPS bude letos výkon tuzemského stavebnictví v běžných cenách balancovat na hraně 500 miliard korun. Loni se hodnota stavební výroby v Česku snížila na 534 miliard korun. Výsledek letošního roku podle SPS silně závisí na vývoji zakázek ve druhém pololetí. "Vývoj v letech 2011 a 2012 se bude odvíjet od toho, zda nová vláda přijme opatření pro podporu investic a začne růst ekonomika státu a EU," řekl již dříve ředitel SPS Miloslav Mašek.

Ani čísla za první dva měsíce nejsou pro svaz optimistická. V únoru stavební produkce v Česku podle údajů Českého statistického úřadu klesla ve stálých cenách meziročně o 23,6 procenta po lednovém poklesu o 25,6 procenta. Pozemní stavitelství, do kterého patří hlavně výstavba budov, v únoru meziročně snížilo výkon o 29,5 procenta, inženýrské stavitelství kleslo o 5,5 procenta.

"Co je nyní nejdramatičtější, je propad zakázek, a to nesignalizuje absolutně nic dobrého," poznamenal Matyáš. Loni podle údajů SPS dosáhly zakázky firem nad 50 zaměstnanců 177,3 miliardy korun. To je o 29 procent méně než předloni.

Pokles veřejných stavebních zakázek v prvním čtvrtletí pokračoval. Od ledna do března se meziročně snížil o 43,5 procenta na 22,3 miliardy korun. Nejvíce se propadly veřejné zakázky do dopravních staveb, a to o 77 procent na 4,6 miliardy korun. Vyplývá to z nejnovější analýzy inženýrské a poradenské společnosti ÚRS Praha.

Stále tak platí odhad SPS, že v letošním roce kvůli dopadům krize zmizí z trhu až 30.000 stavebních míst, tedy zhruba pět až šest procent ze všech. Ve stavebnictví podle údajů SPS pracuje asi 450.000 lidí. Letos by tak měl z trhu zmizet stejný počet pracovních míst jako loni. "A to pořád hovoříme o variantě, která je optimistická," podotkl Matyáš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK