Millenius chce dát anulovat navýšení kapitálu developera Orco

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Millenius Investments, podle posledních dostupných údajů největší akcionář developerské firmy Orco, napadl navýšení kapitálu developera u lucemburského soudu. Millenius dnes uvedl, že chce dát soudně anulovat navýšení kapitálu Orka z 8. a 12. dubna.

Orco tento a minulý týden navýšilo kapitál celkem o 13,2 milionu eur (kolem 332 milionů korun). Podle Millenius Investments k tomu ale nemělo oprávnění a poškodilo tím práva akcionářů.

Millenius Investments je v čele akcionářů, kteří chtějí 26. dubna na valné hromadě odvolat současné vedení Orka. "Ani ne dva týdny před valnou hromadou se akcionáři nacházejí v situaci, kdy jsou připraveni o možnost převzít akcie, které se v posledních dnech prodávaly s 30procentní slevou k tržní ceně," citovala Millenius Investments agentura Reuters.

Firma Millenius Investments se v březnu dostala s podílem 7,74 procenta do čela akcionářů Orka. Nelíbí se jí, že Orco při navyšování kapitálu nenabídlo nové akcie stávajícím akcionářům k přednostnímu úpisu.

Generální ředitel a zakladatel Orka Jean Francois Ott na svém blogu uvedl, že oba kroky navýšení byly plánované již dlouho a schválilo je představenstvo firmy. Orco již dříve uvedlo, že důvodem zvýšení kapitálu je získání hotovosti a důvěra investorů v restrukturalizační plán.

Firma patří mezi největší developery ve střední Evropě, její klíčové aktivity se nachází také v Česku. Firma je už rok v režimu soudní ochrany před věřiteli a její dluh dosahuje asi 1,6 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK