Janota: Novelu loterijního zákona čeká zásadní bitva v Senátu

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Ministr financí Eduard Janota očekává zásadní bitvu o dnes sněmovnou přijatou novelu loterijního zákona na půdě horní parlamentní komory. Je podle něj možné, že v Senátu bude norma změněna tak, že nebude mít šanci po vrácení znovu sněmovnou projít, a tak spadne pod stůl i nynější snaha změnit nevyhovující podobu zákona. Ministerstvo financí podle svého šéfa dál pracuje na zásadách komplexní novely loterijní legislativy, její definitivní schválení však může přijít až po volbách a tak by zcela nová pravidla mohla začít platit nejspíš až v roce 2012.

Sněmovna dnes v závěrečném čtení schválila návrh ČSSD a KSČM na omezení hazardu. Obcím a městům ponechala právo účastnit se povolovacího řízení k provozování loterií a podobných her.

Janota novinářům řekl, že ministerstvu financí podle návrhu zůstává právo udělovat povolení pro herní videoterminály. Úřad se podle Janoty ale vždy hodlá řídit obecními a městskými vyhláškami, které budou upravovat umístění heren v obcích.

Ministr financí připomněl, že vláda měla v úmyslu víc - delegovat na obce a města přímo samotné povolování. "Já jsem byl zahlcován žádostmi provozovatelů na straně jedné a na druhé straně starostů, kteří si stěžovali, že z jejich obce stává nové Macao, nový Hongkong a podobně," poznamenal Janota. Ministerstvo také prosazovalo některé další drobnosti jako zdanění pokerových turnajů, či zvýšení zdanění výtěžků z hazardních her.

V Senátu bude podle Janoty záležet na podobě navržených změn. "Buď tam budou dány návrhy, které zjevně nebudou mít šanci projít a tím pádem to skončí pod stolem. A nebo se tam dají rozumné návrhy, které projdou i touto sněmovnou," vysvětlil.

Místopředseda ODS Petr Gandalovič ale míní, že právě v Senátu se může podařit do novely prosadit věci, které původně ministerstvo financí navrhovalo. "Proto jsme podpořili návrh socialistů, který se nám také nelíbí, je spíše předvolební aktivitou než skutečným návrhem zákona," vysvětlil.

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda označil dnešní hlasování za "první krůček ustrašené sněmovny, která se bojí jít do lesa" a novelu za nedostatečnou. Lidovecký návrh je podle něj daleko rozsáhlejší. Také předseda Strany zelených Ondřej Liška má výsledek za rozpačitý. "Ta předloha nedává žádné vyšší kompetence obcím, aby mohly účinně bojovat s hazardem. Vyplývá z toho jediné, stále má český stát a česká vláda nesplněný bod, přijmout účinný zákon proti hazardu," poznamenal Liška.

Sněmovnou dnes neprošel kritizovaný návrh rozpočtového výboru, který obce a města z povolování některých druhů hazardu vylučoval. Tento návrh rozpočtového výboru vyvolal odpor některých především pražských starostů. Starostka Prahy 2 Jana Černochová a její kolega z Prahy 6 Tomáš Chalupa v úterý předali předsedovi sněmovny Miloslavu Vlčkovi petici Za právo obcí reálně omezovat hazard na svém území. Podpis pod ní připojilo podle tiskové zprávy Prahy 2 až 8000 Pražanů i dalších obyvatel ČR.

Další petice s názvem Stop hazardu dorazila do sněmovny v pondělí. Jak v tiskové zprávě uvedla Česká rada dětí a mládeže, podepsalo ji více než 3400 občanů a více než 40 organizací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK