UBS obhajuje vysoké prémie, akcionáři jsou nespokojeni

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Basilej/Ženeva 14. dubna (ČTK) - Ve švýcarské Basileji se dnes koná pozorně sledovaná valná hromada švýcarské banky UBS. Zatímco vedení banky se snaží obhajovat výplatu vyšších prémií, část nespokojených akcionářů bance vyčítá ztráty a také neschopnost potrestat bývalý management za přehmaty. K často kritizovaným bodům patří i to, jak banka řešila spor s americkými úřady kvůli daňovým únikům.

Předseda správní rady banky Kaspar Villiger, který je mimo jiné bývalým švýcarským prezidentem, postup banky hájí. Upozornil přitom akcionáře, že když banka sáhla ke snížení prémií, přišla o celé investiční týmy, které z banky odešly. Na toto riziko už dříve upozorňovala řada expertů, podle nichž bylo jasné, že talentovaní zaměstnanci nebudou chtít zůstat tam, kde jim bude omezován růst platu.

"Řadu těch nejlepších lidí, co máme, pořád ještě verbují lovci talentů i sama konkurence," poznamenal Villiger. UBS loni prémiovou složku zaměstnancům výrazně snížila, což byla podle šéfa banky chyba. Vyšší prémie jsou podle něj nutné právě k tomu, aby si banka udržela konkurenční schopnost.

Villiger také řekl, že banka dostojí svému slibu a bývalé vedení zbaví zodpovědnosti za rekordní ztrátu ve výši 21 miliard franků (asi 367,7 miliardy Kč), kterou UBS utrpěla v roce 2008. Banka se tehdy dostala do tak vážných problémů, že kvůli nim zasedla švýcarská vláda a intervenovala ve prospěch banky.

Trestně stíhat bývalé šéfy UBS Marcela Ospela a Petera Kurera nemá podle Villigera smysl a zřejmě by to byla ztráta času i peněz. Volání veřejnosti po přiznání zodpovědnosti za stav banky ale manažer uznává.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK