Bernanke: Ekonomika USA stále pod tlakem stavebnictví a rozpočtů

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. dubna (ČTK) - Americká ekonomika bude i nadále oživovat, stále ještě ji však sráží slabost ve stavebním sektoru a rozvrácené rozpočty měst, států i federální vlády. Řekl to dnes šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke ve společném hospodářském výboru Kongresu. Bernanke vyzval zákonodárce, aby přišli s plánem na snižování rekordních rozpočtových deficitů, které ohrožují dlouhodobé zdraví ekonomiky.

Věrohodný plán omezování federálního schodku by byl pro ekonomiku prospěšný nejen dlouhodobě, ale podpořil by i její oživení, řekl Bernanke. Podle něj by takový program snížil dlouhodobé úrokové sazby, za něž si půjčují firmy a spotřebitelé, a to by posílilo důvěru obou těchto klíčových ekonomických aktérů v další vývoj ekonomiky.

Bernanke se ve svém projevu zaměřoval zejména na bariéry hospodářského růstu v dohledné budoucnosti a o nejbližším záměrech Fedu s úrokovými sazbami se nezmínil. "Přetrvávají faktory, které omezují tempo oživení. Mezi nimi je slabost obytné i ostatní výstavby a špatná fiskální situace řady států a místních samospráv," řekl Bernanke.

Šéf Fedu poukázal i na příznivé známky jako zpomalování tempa propouštění a ukončení růstu nezaměstnanosti. Celkově však byla z jeho projevu podle agentury Reuters cítit stále opatrnost ohledně budoucího vývoje. "Další ekonomická expanze bude záviset na pokračujícím růstu soukromé finální poptávky," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK