Dalkia loni zvýšila zisk o 15 procent na 2,5 miliardy Kč

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 14. dubna (ČTK) - Energetická společnost Dalkia Česká republika očekává za loňský rok čistý nekonsolidovaný zisk 2,498 miliardy korun, což je meziročně o 15 procent více. Vyplývá to z oznámení o konání valné hromady. V prvním pololetí 2009 navýšila zisk o dvě procenta, a dosáhla tak zisku 1,7 miliardy Kč.

Očekávané hospodářské výsledky firma nebude komentovat do schválení účetní závěrky na valné hromadě 19. května. "Do té doby nebudeme zveřejňovat ani výši tržeb či investic," řekl ČTK mluvčí společnosti Milan Wagner. V polovině roku firma očekávala celoroční výnosy 12 miliard korun, což je o zhruba 1,7 miliardy více než v roce 2008.

Během prvních šesti měsíců loňského roku Dalkia ČR hospodařila se ziskem 1,702 miliardy oproti předloňským 1,671 miliardy Kč. Celkové výnosy v pololetí zvýšila meziročně o 16 procent na 6,666 miliardy korun. Za prodané teplo v tomto období utržila 3,302 miliardy, což je meziročně o zhruba desetinu více. Tržby za prodej elektřiny a služby spojené s její výrobou se meziročně zvýšily o čtvrtinu na 2,987 miliardy Kč.

"Meziroční zvýšení tržeb za teplo bylo dáno zejména teplejším zimním obdobím v první polovině roku 2008 a také zvýšením průměrné ceny tepla," uvedla firma na svém webu. Nárůst tržeb za elektřinu zdůvodnila rovněž zdražením průměrné ceny energie.

Dalkia ČR, která v současné době zaměstnává 2700 lidí, patří v Česku k předním energetickým skupinám. Skupinu tvoří společnosti Dalkia ČR, OLTERM & TD Olomouc, AmpluServis, Dalkia Kolín, Dalkia Mariánské Lázně, Dalkia Ústí nad Labem a Nadační fond Dalkia pro životní prostředí. Celé skupině v roce 2008 klesl konsolidovaný čistý zisk o dvě procenta na 2,163 miliardy korun. Skupina působí v 15 moravských a českých městech. V tuzemsku podniká od roku 1992. Vlastní ji světová jednička v oblasti environmentálních služeb - skupina Veolia Environnement a skupina EDF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK