Ceny ropy zastavily pokles a vrátily se k 85 dolarům za barel

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes zastavily pětidenní šňůru poklesu a americká ropa se vrátila k 85 dolarům za barel. Trh se inspiroval příznivými zprávami z ekonomiky a firemního sektoru a později cenu podpořil nečekaný pokles zásob ropy ve Spojených státech.

Cena americké lehké ropy (WTI) se před 17. hodinou SELČ zvýšila o necelý dolar těsně pod úroveň 85 dolarů za barel a dostala se dva dolary od 18měsíčního maxima mírně nad 87 dolarů z minulého týdne. Severomořská ropa Brent posílila o 70 centů na 85,40 dolaru.

Výrazným impulzem k růstu se stala týdenní zpráva o vývoji ropných zásob v USA. Podle vládních statistik se zásoby ropy minulý týden nečekaně snížily o 2,2 milionu barelů, třebaže analytici čekali jejich nárůst o 1,5 milionu barelů. Zásoby benzinu klesly více, než se čekalo.

Ropa rostla ještě před zprávou o zásobách. Podpořil ji růst na akciových trzích, oslabení dolaru a některé příznivé zprávy. Naděje na zesílení ekonomického oživení přinesly údaje o růstu průmyslové výroby v eurozóně a silný růst maloobchodních tržeb v USA. Dobrou zprávou pro finanční sektor bylo výrazné zlepšení čtvrtletních výsledků přední americké banky JPMorgan Chase.

"Pokles zásob ropy a větší snížení zásob benzinu, než se čekalo, spolu se slabším dolarem a oživením globálních akciových trhů vrací pevně do hry růstový trend a je pravděpodobné, že cena půjde k 90 dolarům a dál," řekl agentuře Reuters analytik Chris Jarvis z firmy Caprock Jarvis Management.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů) v 16:53 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 85,40 84,72 New York - Nymex WTI květen 84,98 84,05

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK