Americké akcie dopoledne stouply, S&P 500 překonal 1200 bodů

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. dubna (ČTK) - Americké akcie dopoledne posílily díky dobrým hospodářským výsledkům společností Intel a JPMorgan Chase a příznivým údajům o vývoji maloobchodních tržeb ve Spojených státech. Index Standard & Poor's 500 tak poprvé za rok a půl překonal hranici 1200 bodů.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) se nejsledovanější Dow Jonesův index zvýšil o 0,4 procenta na 11.067 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,6 procenta na 1204 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite o rovné procento na 2491 bodů.

Banka JPMorgan Chase posílila poté, co oznámila, že její čistý zisk v prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 57 procent na 3,3 miliardy dolarů (přes 60 miliard Kč) a překonal očekávání analytiků. Díky překvapivě vysokému čtvrtletnímu zisku zamířil vzhůru rovněž největší světový výrobce počítačových mikročipů Intel.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že maloobchodní tržby ve Spojených státech v březnu meziměsíčně stouply o 1,6 procenta, tedy nejprudším tempem od loňského listopadu. Analytici čekali mírnější nárůst o 1,2 procenta.

"Pro akciový trh je nyní dobré prostředí, protože zprávy jsou lepší, než se očekávalo," uvedl analytik Terry Morris ze společnosti National Penn Investors Trust Co. "Nikdo nechce prodávat, protože trh má vzestupný trend," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK