Japonské akcie klesly a ztratily většinu středečních zisků

22.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. dubna (ČTK) - Japonský akciový trh dnes výrazně oslabil a ztratil většinu středečních přírůstku. Podle obchodníků vedly k vybírání zisků z předešlého růstu technické faktory a pokles na termínovém trhu. Na devizovém trhu euro pokračovalo v poklesu pod tlakem obav z řecké dluhové krize.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 klesl o 1,3 procenta na 10.949,09 bodu a během dne ztrácel až dvě procenta. Ve středu Nikkei získal 1,7 procenta.

K inkasování zisků ze středečního růstu přiměl investory slabší trh termínových kontraktů a průlom pozorně sledované technické hranice. Akcie největší japonské automobilky Toyota klesly o 1,4 procenta a počáteční ztráty prohloubily poté, co agentura Moody´s snížila firmě zasažené masovým globálním stahováním vozů k opravám úvěrový rating.

Kurz eura dnes v Asii dál klesal a navazoval na pětidenní sérii propadů vyvolaných obavami z toho, zda bude Řecko schopno financovat svůj vysoký dluh a zda jeho krize nedopadne na další slabší ekonomiky eurozóny. Ze zvýšené opatrnosti investorů těžil zejména japonský jen.

Euro k jenu kleslo o 0,4 procenta na 124,25 JPY. Vůči dolaru evropská měna nepatrně oslabila na 1,3380 USD ze středečního závěru 1,3392 USD. K britské libře euro sestoupilo na dvouměsíční minimum 0,8678 GBP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK