Prezident EU vyloučil, že by Řecko muselo vyhlásit bankrot

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. dubna (ČTK) - Jednání o detailech uvolnění pomoci Řecku pokračují podle plánu, otázka vyhlášení bankrotu v Řecku nepřipadá v úvahu. Řekl to dnes prezident Evropské unie Herman Van Rompuy. Situace kolem Řecka se v úterý zdramatizovala, protože ratingová agentura Standard & Poor's snížila rating závazků Řecka do spekulativního pásma, takže část velkých investorů už řecké dluhopisy nesmí nakupovat.

"Jednání pokračují podle plánu, o restrukturalizaci dluhu se neuvažuje," řekl Van Rompuy na tiskové konferenci v Tokiu, kde je na čtyřdenní návštěvě. Kolem 10. května bude podle prezidenta svolána schůzka šéfů vlád euroskupiny.

Zdroje blízké španělskému předsednictví EU podle agentury Reuters tvrdí, že lídři Evropské unie jednali o svolání mimořádného summitu, který by se měl konat právě 10. května v Bruselu. Na summitu by zřejmě byla aktivována pomoc Řecku.

S&P v úterý snížila rating Řecka hned o tři stupně, což se stává jen velmi zřídka. Hlavní rating Řecka je tak na stupni BB-plus, což je první stupeň ve spekulativním pásmu. Do cenných papírů s takovým ratingem nesmí investovat například velká část konzervativních investičních fondů, které jsou určené pro širokou veřejnost.

Agentura snížila rating i Portugalsku, a to o dva stupně. Portugalsko má nyní u S&P rating A-minus, což je stále ještě investiční pásmo. Stejně jako v případě Řecka, i v případě Portugalska se agentura obává vysokých dluhů.

Finanční trhy na snížení ratingů Řecka a Portugalska hned v úterý zareagovaly silným poklesem. Výrazné snížení ratingových známek oznámila kancelář S&P v New Yorku, a to v době, kdy se obchodování na evropských zrovna chýlilo ke konci. Předběžné objednávky z dnešního rána ale ukazují, že evropské trhy budou v poklesu pokračovat i dnes.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK